Vijesti

EVO KADA ZASTAREVAJU DUGOVI ZA RAČUNE Isto pravilo važi za sve usluge – struju, parking, kablovsku i mobilni…

Idemo se danas pozabaviti jednom jako zanimljivom temom, a tiče se računa, kako komunalnih, tako i onih od mobilne telefonije, ali i kazni za parking ili prebrzu vožnju. Verujemo da se jako veliki broj osoba ne samo u Srbiji, nego i u celoj regiji brinu, šta se desi kada prođe neko određeno vreme, a da nisu platili neki račun?

Upravo na ovu temu danas govorimo, a pitanje je da li ćete dobiti tužbu za neplaćeni račun ili račune, ili će oni samo da zastare nakon određenog vremena? Oni najstariji, odnosno penzioneri odmah trče na blagajni pošte i rešavaju sve račune, i ne dozvoljavaju nikakav dug, bez obzira što im nakon plaćenih komunalija i ostalih dažbina ostane jako malo za život uopšte.

Tako bar što se tiče Srbije, Zakon o obligacionim odnosima reguliše sva dugovanja za komunalije da oni nakon 12 meseci jednostavno zastare. Ako i nakon toga ne dobijete tuužbu, vi jednostavno više niste ništa dužni. Međutim, oni koji se malo više razumeju u Pravo, znaju da telekom operateri se znaju javiti i jakon par godina, te tražiti svoje novce. Neki i nasednu na to i onda plate sve sa sudskim troškovima. Tako Dejan Gavrilović, predsednik udruženja “Efektiva” ističe da parking kazne, komunalije i računi za telefon mogu da pređu 12 meseci, i onda idu u zastaru.

Također i otrošač nije obavezan da čuva prispele račune i kopije uplatnica, ali u slučaju mogućeg spora to može da predstavlja problem, zato je jako bitno da ih imaju u arhivi. Vaša mišljenja na ovu temu?