Zanimljivosti

Englezi OBAVEZNO moraju da imaju DVIJE ČESME u svom WC-u! Znate li ZAŠTO?

Vjerujemo da kada ste pogledali ovaj naš današnji naslov, da vam i nije bilo baš jasno o čemu se tačno radi.

Svi znamo da se u Engleskoj sve razlikuje od ostatka svijeta. Vremenska zona je drugačija, struja je drugačija, a kupatila izgledaju drugačije nego ovdje. Pitate se sada sigurno zašto? U našem današnjem tekstu vam donosimo vrlo interesantnu priču o njihovim česmama koje su skroz drugačije nego ovdje.

Kod nas je, naravno, potpuno normalno imati dvije česme, jednu s hladnom, dok je druga opremljena toplom vodom. ALI, ukoliko to radite u Engleskoj, morat ćete napuniti sudoper s obje te vode i napraviti sebi tako idealnu kombinaciju mlake vode za pranje ruku ili jednostavno oprati ruke izravno iz slavine, ali samo i isključivo koristeći onu s hladnom vodom. Dosta turista koji tokom godine dođu u Englesku prvo moraju obavezno pitaju domaćine za česme.

Tada oni dobivaju jako dobre i logične odgovore. Prva i najvažnija stvar koju treba znati o Englezima je tradicija i taj neki njihov historijski aspekt koji oni patriotiziraju i šire. Velik dio vodovoda u Engleskoj datira još iz 19. i 20. stoljeća, kada je u domove donosio samo hladnu vodu, a bilo je vrlo komplicirano promijeniti sve to i donijeti vodu zagrijanu u kotlu kako bi imali kombinaciju kao u ostatku Evrope.

Druga stvar je njihov aktuelni zakon koji im jednostavno ne dozvoljava miješanje tople i hladne vode koja dolazi iz kotla, jer kod njih sve radi na plinskom sistemu. Odvojeni cilindar bio je obavezni dodatak kotlu za vodu. Međutim, cilindar bi mogao jako brzo zahrđati od stajaće vode, tako da bi ta voda onda kasnije mogla biti veoma loša i nepreporučljiva za piti. Jeste li znali za ove neobične podatke i engleske navike, koje su pomalo čudne nama ostalim Evropljanima?