Novo

DR VOJA PERIŠIĆ RAZBIO MIT O JOGURTU: Lažu nas, pun je šećera i skroba: UNIŠTAVA NAM ZDRAVLJE! Ovaj mlečni proizvod je zdraviji

Gastroenterolog profesor doktor Vojislav Perišić je o jogurtu pričao za koji se priča da je čudo za imunitet i varenje, i kazao da ipak ništa od toga nije istina.

On preporučuje drugi, prirodniji i zdraviji mliječni proizvod.

– Sinoć sam pitao jednog prijatelja, starijeg čoveka, domaćina sa Zlatara. Pitao sam ga, kada ste vi tamo pili jogurt? Nikada rekao je! Samo su uzimali kiselo mlijeko. Ovo je prirodni proizvod fermentacije sa dobrim bakterijama, pravi jako mnogo koristi, fermentira laktozu i spusti joj procenat, oni koji imaju netoleranciju na laktozu, njima će biti dosta bolje. Kiselo mlijeko je neprikosnoveno – kazao je doktor Vojislav Perišić na TV Prva.

Profesor koji je mnoge iznenadio pričom o svemu tome da li je hljeb štetan i kako prepoznati lažan sir, kazao je da za jačanje organizma u ovom smislu ne treba piti ni jogurt ni mlijeko, već kiselo mlijeko.

– Provjeravao sam šta piše na jogurtu iz prodavnice i tamo piše – laktoza 4 posto. A onda piše, šećeri, isto tako četiri! Koji šećeri, kakvi? Odakle oni tu? Djeca koja imaju celijakiju, ne reaguju na jogurt, zašto, jer se skrob dodaje. Zato on ima finu gustinu i onaj sladak ukus. I šta je onda tih četiri posto? Neka mi proizvođači objasne. Jogurt potencijalno ima, zbog ukusa i ljepote, šećere koji mogu da ometaju rad dobrih bakterija i sada će mnogi da me prokunu, ali je to istina – rekao je on.

Da li je tačno da i jogurt, i kiselo mlijeko zapravo čuvaju imunitet?
– Apsolutno ne. Svježe voće i povrće ga čuvaju, to su činioci našeg imunog odgovora – rekao je on.