Novo

DIREKTOR SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Dajte nam još 4 milijarde dolara inače siromašni mogu zaboraviti na vakcine

Već skoro godinu dana je prošlo od kada se pojavio koronavirus u kineskom gradu Wuhan.

Kako svi već jako dobro znamo, virus koji je nastao na pijaci u Wuhanu gdje su se prodavali šišmiši i ostale mrtve životinje u očajnim higijenskim uslovima, vrlo brzo se proširio svijetom, te je već krajem februara u Italiji i Španiji počela pandemija. Svemu tome naravno nije pomogla ni činjenica da su baš tada mnogi kineski turisti odlučili da malo obilaze i putuju svijetom.

Kod nas je virus buknuo na proljeće, u martu i aprilu, kada je trajala i totalna izolacija, a kako vidimo sada stvari ne izgledaju ništa bolje.

Ovih dana se konstantno priča o vakcini protiv koronavirusa i kada će ona konačno biti dostupna za šire mase ljudi. Međutim, sada imamo mali problem.

Postoji, naime, veliki rizik da siromašni i ranjivi neće dobiti uopšte vakcinu protiv koronavirusa.

Razlog za to je neviđeni stampedo koji će proizaći iz ovih lijekova i koji se očekuje kada vakcina bude dostupna, objasnio je danas generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i hitno zbog toga zatražio dodatna sredstva i donacije. Kako je naveo, čini se da je za globalni program distribucije vakcina potrebno još otprilike 4,3 milijarde dolara.

Nekoliko desetaka zemalja potpisalo je inače već ranije plan Covax, koji su ustanovili SZO i GAVI savez za vakcine kako bi pomenuti lijekovi protiv koronavirusa dospjeli u zemlje koje nemaju dovoljno novca za njihovu kupovinu.

Do sada je prikupljeno negdje oko pet milijardi dolara, uključujući više od 600 miliona dolara koje je dala Njemačka, kao najveći finansijer u distribuciji ove vakcine.