Zanimljivosti

DEVOJKA JE U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI IZGUBILA – ČELO: Za sve je kriva NAVIKA koju mnogi imaju u autu (FOTO)

Punih 14 godina traje borba za oporavak jeden žene nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je povreda bila stravična tako da je ostala bez čela, a sve to zbog jednog nepromišljenog postupka, koji pak čine mnogi vozači.

Žena se zove Grejni Keli (36), a tada kada je imala samo 22 godine bila je u autu sa svojim momkom i vozili su se brzinom od 190 km/h kada su udarili automobilom u zid. Grejsi je u trenutku nesreće imala podignute noge na kontrolnu tablu a od siline udara automatski se napuhao vazdušni jastuk ispod njenih nogu i tako joj pogurao koljena u lice. Čelo je smrskano koljenima.

U bolnicu je stigla sa višestrukim prelomima lica, mozak je bio oštećen jer je iscurila cerebrospinalna tečnost. Najprije su joj operativno otklonili smrskano čelo a onda je neurolog preuzeo saniranje povreda ,što je trajali prilično dugo. Bez čela je morala hodati pune dvije godine dok se nisu stekli uslovi za novu operaciju i ugradnju vještačkog keramičkog čela.

Naravno da to nije ostavilo samo posljedice na njeno čelo, i mozak je, odnosno nervni sistem, pretrpio oštećenja, pa i danas osjeća posljedice toga.

“Usred razgovora izgubim riječ, i to ne ponekad nego zna se desiti i po 20 puta dnevno. Ako je više osoba u jednoj prostoriji, ne mogu podnijeti tu buku i odmah dobijam glavobolje. Imam poteškoće da se koncentrišem na neku stvar malo duže vrijeme” požalila se Grejsi.

A onda je odlučila da svoju nesreću, svoje posljedice i brojne fotografije stavi na društvene mreže i da pokuša opomenuti sve one koji bezbrižno podignu noge na kontrolnu tablu i koji voze prebrzo da se život tako brzo može promijeniti u sekundi.

Na svom Facebook profilu često objavi različita upozorenja, fotografije posljedica nesreća i slično.