Zdravlje

DA LI IMATE SUHE LAKTOVE? DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo Je Znak Jedne VRLO OZBILJNE BOLESTI!

Smatrate li da je suha koža na laktovima jedna obična bezazlena pojava na koži?

Ruski liječnik vjeruje da suha koža na laktovima može biti znak nekih itekako ozbiljnih bolesti. Liječnik i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava vas da biste trebali jednako hidratizirati kožu na svim dijelovima svog tijela.

Razlog zbog kojeg se neki dijelovi isušuju može biti znak stvaranja mrtvih stanica kože, nazvanih stratum corneum, a to je posebno svojstveno ljudima koji duže vrijeme sjede za stolom radeći za računarom. S druge strane, pak, suha koža može isto tako biti znak upozorenja a to su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotorni rinitis.

Koža koja pukne na tim dijelovima upozorava vas na mogući nedostatak manjak A, B i D, a taj je manjak odmah vidljiv na koži, a ukoliko imate ove znakove na svojoj koži znači da se svi vitamini ne apsorbiraju pravilno u vašem probavnom sistemu. Suha koža može biti znak i pojava psorijaze, ali isto tako i dijabetesa.

Psorijaza se uglavnom javlja na laktovima i koljenima, a pojavljuje se u vidu crvenih mrlja prekrivenih ljuskama. S druge strane, zaraze na laktovima prvi su znak dijabetesa jer su bakterijske i gljivične infekcije koje isušuju vašu kožu česte nuspojave dijabetesa. Isto tako suha koža može biti i alarm i imate određene probleme sa svojim žlijezdama

Štitnjača luči hormon koji drži stanice u tijelu na okupu. A kad se njihova sekrecija smanji onda se sve usporava. Također se mogu javiti zatvor, umor i depresija. Hormoni štitnjače imaju receptore u koži i imaju ulogu pružanja novih stanica koje će nadomjestiti one koje se neprestano gube, a time koža postaje suha i gruba.

Dermatolog preporučuje posjet liječniku ukoliko smatrate da su vam laktovi jako suhi, kada osjetite nesnosan svrbež ili bilo kakvu nelagodu na tom dijelu kože. Prije nanošenja bilo koje kreme, posavjetujte se s dermatologom jer su ova stanja uglavnom uzrokovana kožnim bolestima. Ako je problem dublje prirode, liječnik će vas uputiti drugom stručnjaku, endokrinologu ili gastroenterologu.