Zdravlje

DA LI IMATE JAKE GRČEVE TOKOM MENSTRUACIJE? Ovo je najbolji način da spriječite muke!

Žene tokom menstruacije često imaju grčeve i bolove u trbuhu.

Ali, dosta žena isto tako osjeća grčeve u nogama tokom ovih bolnih dana u mjesecu. Mnoge žene imaju ovaj simptom, ali kako je povezan s menstruacijom?

Tokom menstruacije vaše tijelo luči hormon koji se zove prostaglandin, a jedini zahvaćeni mišić nije isključivo maternica. Ovaj hormon, naime, uzrokuje stezanje ostalih mišića u tijelu, a to uključuje i mišiće na nogama. Da zaključimo, normalno je osjećati bol ili grčeve u zadnjici, stražnjici i bedrima.

Ne trebate se brinuti jer je sasvim normalno osjećati bol i grčeve za vrijeme menstruacije, ali ti bolovi ne bi trebali trajati duže od dva ili tri dana. Menstrualni bolovi su jači kad ste nešto malo mlađi, ali s godinama se sve više smanjuju. To je zato što se žene navikavaju odnosno zato što dolazi do promjene razine hormona.

Kako spriječiti bol i grčeve u nogama?

Postoji više stvari koje možete učiniti za ublažavanje ili zaustavljanje grčeva u nogama za vrijeme menstruacije.

Trebali biste nanijeti toplu oblogu na područje koje grči ili vas boli. Pokušajte ležati na boku i pričekajte dok bol ne popusti. Možete raditi neke vježbe kao što su joga, hodanje ili istezanje. Trebali biste konzumirati ibuprogen dan ili dva prije početka menstruacije, jer je to preventivna mjera koja može smanjiti bol prije nego što započne. Ibuprofen otežava prostaglandinima stvaranje mišićnih grčeva.