Zanimljivosti

Da li ćemo pomerati kazaljke u 2021. godini – menja se sat, ali i RADNO VREME?

Navikli smo se na ovo mijenjanje vremena,odnosno pomijeranje sata dva puta godišnje, u jesen i u proljeće. Pomjeri sat naprijed jedan sat ili pomjeri unatrag jedan sat. I onda dok se naš organizam navikne na to treba da prođe poprilično vremena.

I svaki puta kada je vrijeme za mijenjanje sat počinju polemike i rasprave koliko je to efektivno i učinkovito, a koliko je štetno za bioritam ljudi.

A nije da se ne raspravlja o tome u Evropskoj uniji,u martu 2019. godine Evropski parlament je velikom većinom glasova donio odluku da se ukida pomeranjanje kazaljki od 2021. godine.
Još uvijek niko ne govori hoće li tako i ostati pa da ovo pomijeranje ove godine prestane . Ali se najprije moraju odlučiti koje će vrijeme zadržati-ljetno ili zimsko.

Mada nisu sve zemlje našeg regiona u Evropskoj uniji ipak će se naši satovi uskladiti sa njihovima, znači u Srbiji će biti isto onako kako odluče u Evropskoj uniji.

Gospodin Aleksandar Otašević, član Astronomskog društva “Ruđer Bošković” je rekao za MONDO da je najlogičnije rješenje da sve države u Evropi usvoje isti princip računanja vremena tako olakšao protok ljudi preko granice bez problema sa satom razlike u vremenu.

A koje bi to vrijeme odgovaralo Srbiji?

Astronom Otašević objašnjava:” Dužina dana i noći su stvar prirode, i na to ne utičemo promjenom našeg načina računanja vremena, znači na vještački način. Bilo koji način računanja neće promijeniti činjenicu da je dan dugačak koliko je dugačak. Do 1983. godine koristilo se jedno vrijeme , a onda se počelo prebacivati onako kako se radilo u ostatku Evrope na ljetnje i zimsko vrijeme. U Srbiji je do 1983. godine bilo jedno vrijeme koje danas zovemo zimsko, a to je upravo pravo vrijeme za srednjeevropsku vremensku zonu, u stvari ono prirodno vreme”.

Ostatak teksta OVDJE