Novo

CRNO NAM SE PIŠE! KORONA JE MUTIRALA, NOVI SOJ DALEKO OPASNIJI – EVO šta kažu stručnjaci, nije nikako dobro!

Ova cijela godina nam je protekla u borbi sa covidom 19, virusom koji se pojavio najprije u Kini a onda poharao cijeli svijet. I taman kad se pojavila vakcina i počelo se sa imunizacijom građana, najprije u Americi, pa onda u Velikoj Britaniji i Rusiji a ostatak svijeta čeka da dobije potrebne količine vakcina, stižu sad nove uznemirujuće vijesti.

Naime iz Velike Britanije dolaze vijesti da je covid 19 mutirao i sada ima neku drugu formu koja je ,po dosadašnjim analizama,70 puta zaraznija od covida 19, širi se puno brže.

kako pišu brojni svjetski mediji, pretpostavlja se da je korona virus je u Velikoj Brianiji mutirao ,naglo je porastao broj zaraženih mada su na snazi brojne mjere zaštite. Zato je premijer Džonson, u svom obražanju naciji,naveo da će mjere biti pooštrene za nadolazeće praznike kako bi se pokušalo usporiti širenje virusa.
Na ove vijesti, mnoge evropske zemlje zatvaraju granice prema Velikoj Britaniji. tako su Holandija i Njemačka obustavili zračni promet sa ostrvom, danas su već brojni putnici ostali na aerodromima jer nisu mogli odletjeti za Njemačku ili Holandiju. Osim toga ,obustavljen je teretni saobraćaj kroz tunel La Manš, trenutno ni jedan kamion ne prolazi. Za očekivati je da će iste mjere uvesti i druge evropske zemlje jer je sada opravdani strah da će se virus prenijeti i van granica Velike Britanije. Na žalost, medicinski stručnjaci su mišljenja da ova mjera koja neće pomoći da se zaustavi širenje novog mutiranog virusa.

Oglasila se i Svjetska Zdravstvena Organizacija, direktorica Marija Van Kerkov u svom saopštenju za medije, je rekla da je mutirani virus za sada registrovan U velikoj Britaniji,u Južnoafričkoj republici, Australiji i Holandiji.

Opet se i o ovom novom mutiranom virusu ne zna puno ali se ,po prvim analizama, pretpostavlja da ovaj mutirani virus nije smrtonosniji od sadašnjeg korona virusa i da neće uticati na djelotvornost vakcine, ali se sa sigurnošću još ništa ne može dokazati. Za sada se samo zna da je daleko više zarazan u odnosu na korona virus koji nas je okupirao ove 2020.godine i to ne malo, nego čak i do 70 posto. Stručnjaci su i očekivali da će doći do blažih mutacija korone virusa i do sada su registrovali oko 14 hiljada varijanti koje su tu negdje slične postojećoj varijanti ali se ova nova mutacija pokazala kao drugačija, brža i jača i opasnija.