Zanimljivosti

Čovek nudi 70 MILIONA da neko iskopa deponiju i vrati mu ONO što je greškom BACIO – Kada čujete o čemu se radi, prijavit ćete se odmah

Bitcoin je kripto valuta,koju je 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoshi Nakamoto.To su u stvari računarske datoteke koje se pohranjuju u “digitalni novčanik” na vašem računaru.

Informatičar iz Velike Britanije James Howells (37), je odmah te 2009. godine počeo s “rudarenjem” bitcoina te je na tvrdom disku imao ” digitalni novčanik” na kojem se nalazilo 7.500 bitcoina.

Četiri godine kasnije pokvario mu se laprop pa ga je rastavio na dijelove i rasprodao a tvrdi disk je spremio na sigurno jer je znao da sadrži bitcoine. Nekad, u postupku čišćenja po stanu nekako je u neznanju bacio i taj disk. Kako je u zadnje vrijeme, počela da raste vrijednost kriptovalute vjerovatno završio na smetljištu u Newportu. Obzirom da bi nova vrijednost njegove “digitalne ušteđevine” bila otprilike 273 miliona dolara, James je krenuo u potragu za diskom.

Najprije se Howells obratio gradskom vijeću Newporta u Walesu tražeći dozvolu za iskopavanje određenog dijela smetljišta na kojem vjeruje da se nalazi tvrdi disk a da to nebi bilo uzalud ponudio je da plati u vrijednosti četvrtine trenutne vrijednosti.

“Ponudio sam da doniram 25 posto od ukupne vrijednosti što bi iznosilo otprilike 71,7 miliona dolara, novac bi pripao gradu Newport što oni mogu upotrijebiti za razvoj grada ali su odbili moju ponudu”, rekao je Howell.

Naravno, kad se uzme u obzir količina para o kojoj se radi, Howels nije odustao nego je skovao novi plan:

“Iskopao bi samo određeni dio smetljišta na osnovu mrežnog referentnog sistema, pronašao disk i odnio ga stručnjacima da skinu digitalni novčanik. Spreman sam dio novca podijeliti sa ljudima Newporta i svima onima koji mi daju priliku da potražim disk”, dodao je Howell.

Ali ljudi iz gradskog vijeća su neumoljivi:

“Troškovi iskopavanja deponije, skladištenje i obrade otpada bi mogli koštati milione funti, a bez ikakvih garancija da će disk biti pronađen i ispravan,a bilo bi dosta štete po okoliš” poručili su iz uprave.