Zanimljivosti

Bolničar UKRAO novčanik od preminulog, SVE POTROŠIO! Kad je vidio ličnu kartu, NOGE MU SE ODSJEKLE!

Kako se ponašati u određenim situacijama? Jesmo li uvijek moralni i etični? Ili smo nekad u iskušenju da uradimo i nešto što je za prezir i za osudu?

Sigurno da svi ponekad došemo u takvu situaciju ali je jako važno kako i odreagujemo pri tome. Evo jedne priče koja baš ostavlja bez teksta.

U proteklih par mjeseci je koronavirus jedna od tema koja se vrti u raznim opsijama u svim našim medijima i društvenim mrežama. Puno je onih koji imaju jače siptome i koji zbog posljedica moraju potražiti ljekarsku pomoć i otići na bolničko liječenje. Naravno, u tim momentima je i za bolesnika a i za njegovu porodicu najvažnije da se dobije i pruži najbolja liječnička njega i da se pacijent što prije opravi pa niko ne razmišlja o ličnim stvarima pacijenta.

Tako je jedan medicinski tehničar u italijanskom Bergamu veoma nemoralno ukaljao svoju struku. Naime, u jeku pandemije u Italiji kada je bolnički sistem bio preopterećen i kada je, na žalost, bilo buno oboljelih i umrlih te se, blago rečeno, nije znalo ko pije a ko plaća.

Prema izvještaju policije, jedan 68 godišnji pacijent je primljen u veoma lošem stanju, sa vidljivim simptomima korone, medicinski tehničar ga je primio i pobrinuo se i za njegove lične stvari. Ko zna šta je u njegovoj glavi tada bilo? Vjerovatno je mislio da će pacijent preminuti i da u toj opštoj frci niko neće postavljati pitanja. Zato je odlučio uzeti novčanik od pacijenta, poslužio se njegovom karticom i potrošio skoro 7 hiljada eura na izlaske, pratnju, hranu, piće, 2 aipoda i puno drugih stvari koje je neumoljivo kupovao, tuđim novcem.

Pacijent je, na žalost,preminuo na odjelu intenzivne njege nakon 23 dana. Nakon toga je porodica zatražila lične dokumente od preminulog jer su im trebale iskaznice i lične karte i tako je otkrivena prevara. Ovaj je medicinski radnik je odmah uhapšen, kao i njegova djevojka, koja ima 21 godinu i koja je optužena za saučesništvo. “Vrlo tužna priča i jedna velika nepravda učinjena je čovjeku koji nije znao za sebe”, rekao je šef policije Arcangelo Di Nardo.
Treba li komentar na sve ovo? Koja je odgovarajuća kazna za njega?