Zdravlje

BOL U GRLU: Kako prepoznati da li je simptom koronavirusa ili obična prehlada?

Još od nastanka koronavirusa prije otprilike godinu dana u kineskom gradu Wuhanu, znanstvenici su ga počeli proučavati i ono u čemu se svi danas slažu je da takav virus nikad prije nije viđen i da se ponaša potpuno neočekivano, pametno i krajnje iznenađujuće, te da se širi zaista nevjerovatnom brzinom.

Godišnja doba ili temperature ne utiču očito na virus, a ne utiče samo na disajne ​​organe, kao što je slučaj s drugim virusima iz njegovog soja. O njemu se i dalje svakodnevno saznaju neke nove informacije, a građane najviše zanimaju simptomi po kojima mogu prepoznati da su zaraženi.

Već je poznato da ovaj virus uzrokuje slične simptome kao i ostali respiratorni virusi, a neki od njih su visoka temperatura, kašalj, ali i grlobolja koja se javlja i kod infekcije ovim viruom. Treba u startu pojasniti da nije svaka vrsta upale grla simptom infekcije koronavirusom i može biti posljedica raznih drugih infekcija. Dovodi do osjećaja boli i ogrebotina u grlu, a jedan od najčešćih uzroka ove zime je suh zrak u sobama u kojima boravimo. Još jedna stvar koja može izazvati upalu grla je infekcija i prema tome koji je dio grla zahvaćen, postoje tri vrste upale grla.

Faringitis je upala grla, tonzilitis je upala krajnika gdje nateknu i pocrvene dok je laringitis upala grkljana koji se nalazi u stražnjem dijelu grla. Prema najnovijim podacima koje je objavio CDC, osim što je uzrokovana infekcijom i suhim zrakom, upalu grla može također uzrokovati i infekcija koronavirusom. Rijetko se javlja zbog kašlja i visoke temperature, a problemi s grlom koje zaražena osoba ima ovisi o pacijentu. Virus koji svi zovemo korona napada ljudsko tijelo ulazeći u njega kroz nos i usta i uzrokujući oticanje grla koje je bolno i osjetljivo. U bolesnika koji imaju ovaj problem, javlja se među prvim simptomima, zajedno s kašljem i povišenom temperaturom.