Novo

Bogdana KUPILA DIPLOMU pa otišla da radi u Nemačku: “Jednog dana presvlačim se, a neko otvara vrata..”

Danas u ovom članku se bavimo najboljim tržištem rada za sve Balkance a to je naravno Njemačka, koja je uvijek bila obećana zemlja za sve ljude koji dolaze sa naših prostora. ali, kako je krenula pandemija korona virusa, i tamo je situacija malo čudna kada je u pitanju zaposljenje, a medicinski radnici su ostali uskraćeni kada je u pitanju zaposljenje.

Svi dobro znaju da je prije korona virusa, masovno bilo bilježeno odlazak sa ovih prostora, a ako vam kažemo da su doktori napuštali radne poziciji kako bi otišli u Njemačku da rade, onda vam je sve jasno. Danas mi pišemo o jednoj Bogdani, koja je iz okoline Kruševca, i koja je došla da studira medicinu, ali je već nakon par mjeseci shvatila da su je svjetla grada totalno očarala.

Svaku noć je izlazila, trošila je mnogo novca od roditelja koji su slali za školovanje, a na je govorila da redovno polaže ispite, nije smijela da kaže da nije položila niti jedan jedini ispit. Zatim je čula da i diploma može da se kupi, a evo šta je ona i uradila, a nakon par sedmica je završila u njemačkoj na jednoj klinici u okolini Minhena.

Ona je radila samo noćne smjene a jednu je noć se toliko zaigrala oko telefona i pisanja sa jednim momkom iz okoline Dizeldorfa, da je zaboravila na pacijente. Tako je ujutru jedna žena preminula jer nije dobila lijekove na vrijeme, Bogdana je odmah dobila otkaz, a danas čuva djecu i nikada neće moći obavljati posao medicinara u Njemačkoj.