Zdravlje

Biljka VRIJEDNA ZLATA! Smanjuje otoke, LIJEČI PLUĆA! Svi ste mislili da je korov, a zapravo vam može SPASITI ŽIVOT

Bršljan je zimzelena biljka penjačica koji je rodom iz vlažnih šuma zapadne, srednje i južne Evrope. List se koristi u ljekovite svrhe mada to vjerovatno samo rijetki znaju. Treba obični bršljan naravno razlikovati od otrovnog bršljana koji se nalazi u Americi.

Ova se biljka široko koristi u vezi sa sljedećim zdravstvenim stanjima:

1. Astma

Studija koja je uključivala djecu s bronhijalnom astmom pokazala je da je bršljanov list učinkovit u povećanju količine kisika u plućima. Dovoljno je uzimati 25 kapi ekstrakta lista dva puta dnevno

2. Bronhitis

Bršljanov list djeluje protuupalno, a pokazalo se da je jednako učinkovit kao i lijek ambroksol za hronični bronhitis. Odrasli trebaju uzimati 50 kapi ekstrakta bršljena dva puta dnevno, a djeca 25 kapi dva puta dnevno.

English Ivy Herb Benefits, Uses and Side Effects

3. Hronična opstruktivna plućna bolest

Jedno dvostruko slijepo ispitivanje pokazalo je da je ekstrakt lista bršljana jednako učinkovit kao lijek ambroksol koji otapa sluz, i za liječenje hroničnog bronhitisa, koji je sastavni dio hronične opstruktivne plućne bolesti. 50 kapi koncentriranog alkoholnog ekstrakta dovoljno je uzimati dva puta dnevno

4. Kašalj

List bršljana ima dugu historiju upotrebe za ublažavanje kašlja u narodnoj medicini.

Tradicionalna upotreba (koja nije u biti potpomognuta znanstvenim studijama)

Drevni su narodi veoma cijenili listove bršljana. Oni su tvorili ne samo krunu poete, već i vijenac grčkog boga vina Dioniza. Stari Grci vjerovali su da će vezanje čela bršljanovim lišćem spriječiti učinke opijenosti. Grčki svećenici mladencima su uručili vijenac od bršljana, a bršljan se tradicionalno smatra simbolom vjernosti. Rimljani su bršljan smatrali izvrsnom hranom za stoku. Tradicionalni ljekari koriste i danas bršljan za veliki broj oboljenja, uključujući bronhitis, kašalj, protiv kuge, artritis, reumatizam i dizenteriju. Tinktura od biljke primjenjuje se izvana protiv ušiju, mangana i sunčanice.

What is Ivy Leaf and how can it help my cough? - Bisolvon