Zanimljivosti

Bila sam čistačica u BiH, a onda mi se posrećilo i UDAM SE U ŠVEDSKU: Otvorim jednog dana frižider, tek ono…

Prirodan tok događaja i prirodna pojava je da nam za dnevne potrebe i život uopšte treba svakako novac .

Do novca treba doći,raditi neki stalni posao za određenu mjesečnu platu, raditi povremene poslove za neke dnevne naknade bili kako bilo valja raditi da bi zaradili. I stalno pričamo i razmišljamo o tome kako su kod nas plate mizerne, kako je sve skupo a kako se tamo negdje, na zapadu, puno bolje i lakše živi.

Pa onda sanjamo ili se trudimo da nađemo načine da odemo odavde i odemo “tamo negdje “gdje se bolje živi. Tako je bilo i sa ovom ženom koja je za svoje životne potrebe, radila kao spremačica i čistačica, a plaća joj je bila, vjerovali ili ne, oko 150 eura.

A onda joj se posrećilo, upoznala je muškarca koji je živio u Švedskoj, započeli su vezu i nakon nekog vremena došla je i bračna ponuda.

Ona je pristala, udala se i otišla živjeti s njim u Švedskoj. Već 7 godina živi tamo, ima troje djece i što se tiče socijalne sigurnosti tu je obezbijeđena.

Ne mora da radi jer joj država daje dovoljno za život kao socijalnu pomoć a još plus na svako dijete ima neki bonus. Od tih sredstava uspijevaju platiti i smještaj, kupovinu i hranu, tako da im nešto novca ostane sa strane.

Ali, vrag neda mira, njen muž, je počeo kockati i tako je gubiti novac, za nešto je ona znala a za nešto i ne. Nadala se da će to proći i da se riješiti tog poroka.

A onda, jednog dana kada je otvorila frižider, zaslijepila ju je praznoća frižidera, muž nije kupio ništa što je trebalo nego je sve opet prokockao.

Znala je da mora nešto uraditi, postavila mu je uslov ili kocka ili ona i šta se desilo? On je izbacio i nju i troje djece van iz kuće, pa je ona sada opet prinuđena da radi –opet kao čistačica da bi mogla izdržavati sebe i svoju djecu. Život je krug a karma je nešto zaista jako čudno.