Novo Vijesti

BILA JE NAJPOZNATIJA PEVAČICA U SRBIJI, A NJEN PRIVATNI ŽIVOT JE OBELEŽEN TRAGEEDIJAMA: Porodila se sa 14 godina a umrla čisteći WC-e u tuđini – SVI ZNATE NJENE PESME! (FOTO)

Estradna scena se raspadom bivše Jugoslavije poprilično izmijenila. Nekada su pjevači i grupe morali biti jako talentovani i sposobni – neki su čak prolazili komisije koje su procjenile da li se isplati u njih ulagati vrijeme i novac koji bi se uložili u studiu. Danas je to već druga priča gdje svako može snimiti pjesmu i gdje izgled i skandali odlučuju koliko je ko relevantan, dok muzika i umjetnost pate jer ti pjevači i pjevačice promovišu dekadentne načine života u svojim pjesmama i pjesme im sve zvuče slično.

Nekadašnje pjevačice na folk sceni poput Snežane Đurišić, Nade Topčagić, Biljane Plavšić i drugih se još drže na današnjoj sceni, dok imamo i neke popularne folk pjevaljke iz tih vremena čiji životi su imali tužne ishode. Primjer ovoga je Vera Ivković koja je 30 godina harala tom scenom a doživila potpuni personalni krah kada joj je kćerka Maja umrla od moždanog udara. Na kraju je i ona sama imala dva moždana udara nakon što je odustala od pjevanja te je umrla u staračkom domu.

Danas vam donosimo još jednu tragičnu priču o zaboravljenoj legendi romske muzike a u pitanju nije Usnija Redžepova nego Ljiljana Petrović Batler.

Ljiljana je bila siromašna kao dijete i nije mogla priuštiti školovanje kao mnogi njeni vršnjaci i vršnjakinje, ali se snašla u svijetu muzike kao pjevačica i nastupala je po romskim svadbama, a kad je konačno snimila svoj materijal, ploče su se prodavale u ogromnim količinama. Kasnije je, nažalost, morala otići u inostranstvo gdje je provela ostatak života odgajajući djecu i čisteći WC-e.