Novo

BILA JE MIS JUGOSLAVIJE, RODILA ŠESTORO I NOSILA PREZIME SRPSKE KRALJEVSKE LOZE: 1999. uzela pušku i poginula braneći Kosovo! (FOTO)

Danas za vas imamo jednu nevjerovatnu ali istinitu priču, koja nam dolazi iz Srbije, i koja se odnosi na jednu itekako hrabru ženu, a ukoliko želite da znate o čemu se tačno radi, onda ostanite sa nama do kraja. Njeno ime je Ljiljana Žikić Karađorđević, i prozvana je heroinom zbog čina koji je uradila, i toga šti je svoj život žrtvovala da bi spasila drzge živote.

Ljiljana je bila u civilstvu inženjer organizacionih nauka, a poginula je kao dobrovoljac u Vojsci Jugoslavije tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju i terorističkih napada albanskih terorista sa Kosova i Metohije u 125. motorizovanoj brigadi. Zanimljivo je i to da je ona bila i Mis Jugoslavije, 1978.godine. Ljiljana je posthumno odlikovana Ordenom zasluga u oblasti odbrane i bezbjednosti prvog stepena. U listu „Svet”, od 26. aprila 1999. zapisane su stihovi njene rodoljubive pjesme, koji glase: „Braniću Srbiju i kad budem mrtva…”, pa je ona pored ove, napisala još jednu pjesmu, a to je: „Ni grob mi neće reći da me nema”…

Ona je svoj život izgubila kada je obavljala borbeni zadatak,a desilo se to 1.aprila 1999.godine, u rejonu sela Ljubenić, koje pripada opštini Peć, kada je ona tada upala u zasjednu albanskih terorista. Kako smo već naveli ona je posthumno odlikovana Ordenom zasluge u oblasti odbrane i bezbjednosti prvog stepena, a uspomenu na Ljiljanu čuva njeno šestoro djece. Jedna Fejsbuk stranica pod nazivom “Jedna je Srbija”, objavila je sljedeće: “Nažalost, u našem narodu nije sačuvano sećanje na ovu srpsku heroinu, mnogi Srbi i ne znaju za nju”. Ostatak teksta pročitajte ovde.