Novo

Angela Merkel poslala VAŽNU poruku: Budućnost Zapadnog Balkana je u stvarno UJEDINJENOJ Evropi

Uvjerena sam da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, ovako je poručila danas njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predostojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa zakazanom za ponedeljak, čiji je domaćin upravo Njemačka.

Ona je u nedeljnoj video poruci, istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. godine u okviru Berlinskog procesa na incijativu države Njemačke.

Merkelova je istakla da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta toga.

– Zapadni Balkan je neposredni susjed EU. To je dio Evrope, u kojem rane rata još nisu zacijeljene, a i u Njemačkoj živi veliki broj građana porijeklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU moraju imati interes za mirnim razvojem na Zapadnom Balkanu imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom djelu Evrope – naglasila je Merkel.

Rekla je da je Berlinski proces već ostvario neke uspjehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum. Naglasila je da je sada napokon moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmjena đaka raznih vjera kao i etničke pripadnosti.

– To je praktičan doprinos miru – podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okaraktetisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmjene između građana regiona i prevazilaženju svih predrasuda koje postoje.