Novo

ALARMANTNO! I DJECA U SRBIJI NA RESPIRATORU: Sve više mališana s koronom završava na vještačkim plućima!

Ovaj drugi vrhunac pandemije koronavirusa, kako se danas naziva, pretežno napada mlađe ljude, a prema najnovijim statističkim podacima, najveći broj oboljelih u Srbiji je u dobi između 20 i 40 godina. Kada je pandemija počela početkom godine djeca gotovo nikada nisu bila bolesna i bilo je vrlo zagonetno za same stručnjake zašto korona ne napada najmlađe.

Nažalost, međutim, sada se to također promijenilo i ne samo da ovaj opaki virus napada čak i najmlađe, ali neki od njih također imaju vrlo teške simptome i spojeni su na respiratore. Iako postoji ogroman broj asimptomatskih slučajeva i osoba koje imaju blage simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, postoje i oni veoma teški slučajevi poput 14-godišnjeg dječaka iz Srbije koji je nedavno bio spojen na respirator.

Nije imao drugih bolesti i sportaš je, pa nije poznato zbog čega je u tako teškom stanju. Pored njega, u zadnjih desetak dana na mehaničkoj ventilaciji u bolnici u Tiršovoj nalazilo se troje do sada potpuno zdrave djece. U bolnici Dragiša Mišović liječi se trenutno 14-godišnji dječak i njegovo je stanje i dalje vrlo ozbiljno i teško. Ono što je u svemu tome naročito alarmantno jest to što su sva ta djeca bila potpuno zdrava prije nego su se zarazila koronavirusom.

Čak ni stručnjaci još uvijek ne znaju kako objasniti zašto neki pacijenti imaju vrlo blagu kliničku sliku, dok neki završe na respiratoru. Dok na tržište ne stigne zvanična vakcina koja bi nas moglo zaštititi od ove kuge, krajnje je vrijeme da svi shvatimo situaciju ozbiljno i pridržavamo se svih usvojenih mjera, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski, fizičke udaljenosti i zabrane okupljanja.