Prema američkom medicinskom institutu, odrasli bi trebali dnevno konzumirati 400 mikrograma folne kiseline. Ova tvar, također poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, vitalna je za naše zdravlje jer pomaže našem tijelu da popravi DNK i proizvede crvene krvne stanice.

Ako vaše tijelo ne uspije apsorbirati folnu kiselinu, možete primijetiti određene simptome, čak i dobiti anemiju.

Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vaše tijelo treba više vitamina B9:

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem i organizam. Ako vaše tijelo nema u sebi ovaj vitamin, možete se boriti s depresijom, imati problema s koncentracijom i osjećati se zaboravno i razdražljivo. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folne kiseline može također povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovanih nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobiva mnogo manje kisika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate čestu glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osjetiti i bol u drugim dijelovima vašeg tijela, posebno u prsima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, odgovoran je za transport kisika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutarnje organe opskrbili potrebnom količinom kisika. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

Pomanjkanje daha

Uz ovaj simptom, također možete osjetiti povećanu brzinu otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak nesvjesticu.

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva nakon jela mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folne kiseline. Osim toga, u teškim slučajevima, također možete patiti od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Rane u ustima i oticanje jezika

Ti se simptomi obično pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista težak, pa ih ne biste trebali zanemariti. Vaš jezik može izgledati natečeno, crveno ili da sija, obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca, također možete osjetiti bol pri gutanju ili patiti od bolnog jezika i stomatitisa.

Smanjeni osjećaj okusa

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može dovesti do problema s probavaljanjem vaše hrane.

Preporučujemo
Loading..