Novo

AKO PRIMETITE OVA 4 SIMPTOMA, IMATE 6 SATI DA SE JAVITE LEKARU: Dr Marjanović sa VMA upozorio na znake OPASNOG STANJA

Za kraj ove radne sedmice malo ćemo da se dotaknemo i teme zdravlja koja je od velike važnosti za sve nas, i zdravlje svima nama treba uvijek da bude na prvom mjestu. Nažalost, ono sa čime ne možemo da se pohvalimo jeste to da mnogo ima onih koji i ne vode računa o svom zdravstvenom stanju, pa tako kod ljekara odu kada je već kasno da se urade neke stvari.

Naša današnja tema bit će tromboza, koja je inače formiranje krvnog ugruška koji se stvara unutar krvnih sudova, i koji za posljedicu ima opstrukciju protoka krvi kroz napadnuti krvni sud. Ukoliko se primjete neki od znakova tromboze trebalo bi odmah otići ljekaru kako bi se spriječile dalje komplikacije i to u roku od 24 sata, a u slučaju ishemije taj rok je još manji, svega šest sati. Na ovu temu govorio je i vaskularni hirurg koji radi na VMA, a koji se zove Ivan Marjanović, i on je rekao kako bi najbolje bilo kada se primjete neki od znakova tromboze da se odmah ta osoba obrati ljekaru, koji će dalje odraditi posao tako što će ga poslati ili kod ortopeda ili kod vaskularnog hirurga.

On je rekao i to da su mnogi pokušali sami da liječe trombozu, a simptomi su crvenilo, otok, sjajna i napeta koža, dok sa druge strane, bledilo kože, hladnoća stopala i ruku može da ukaže na ishemiju pa je rekao: “Oni koji nemaju proširene vene treba da žive tako da preveniraju njihov nastanak – da ne stoje dugo na jednom mestu, da ne sede prekrštenih nogu, da ne sede sa nogama ispod sebe već da ih podignu dok sede. Vene ne podnose toplotu i izvor toplote, stajanje pored šporeta, radijatora, sunčanje”.