Prije desetak godina, legendarna romska muzička ikona i pjevačica Esma Redžepova bila je izrazito srećna i radovala se otvaranju Kuće humanosti jednog dana, jer je taj muzej trebalo da otvori u njenoj porodičnoj kući, koja se nalazi u skopskom naselju Stuka.

Esma uvijek je odgovarala na pitanja novinara kada će ona završiti kuću, da nikada ne bi trebalo da dovrši kuću do kraja, da se na njoj uvijek nešto može da radi, tako da je čovjek imao razloga da nastavi da živi u njoj, ali je takođe rekla da želi da završi barem veći dio da tamo izgradi muzej

Poznato je da su Esma i njen suprug Steve Teodosije usvojili 47 romske djece, a i sama Esma, koja je imala tako veliku porodicu, takođe je pomagala djeci svojih braće i sestara, a da bi se nakon njene smrti stvorili mnogi problemi prilikom podjele nasledstva.

Esma Redžepova je, podsjećamo, preminula u decembru 2016. godine, a iste te godine počela je pisati oporuku i najavila da će svoj muzej prepustiti Makedoniji, ali neki su se njeni nasljednici tome usprotivili, ali među onima koji su se pobunili nije bilo nijedno od 47 Esmine usvojene djece.

Njena usvojena djeca, naime nisu tražila apsolutno nikakva prava, već su to tražili djeca i unuci njene braće i sestara, a većina se borila za autorska prava oko Esmininih pjesama, pošto je Esma bila poznata kao međunarodna zvijezda, a njeni CD-i su se prodavali širom svijeta . Prva se javila Vaska Jovanovska koja inače je pjevala sa Goranom Bregovićem i ona tvrdi da sumnja u istinitost Esmine oporuke i da autorska prava trebaju pripadati isključivo njoj i Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim njenim nastupima tokom karijere i koji se brinuo za njenu karijeru sve te godine.

Preporučujemo