Novo

13 BAKSUZNIH STVARI KOJE NIKO NE SME DA RADI NA PETAK 13: Da li je sve to praznoverje ili ipak, ima tu nešto…

Kako ste i sami mogli da zaključite danas vam donosimo jednu veoma zanimljivu temu, a riječ je o posebnom datumu, koji mnogima ledi krv u žilama, i utjeruej strah, a riječ je o petku 13. Naime, za većinu ljudi širom svijeta ovaj spoj, tačnije petak 13. predstavlja dan zbog kojeg oni strahuju, i misle da je on baksuzan i da se može desiti mnogo toga lošeg.

Upravo zbog toga većina se tog dana odluči za kućnu varijantu, ne izlaze nigdje, odlažu sve obaveze koje su imali, i taj dan bukvalno provedu u krevetu. Međutim, etnolozi su rekli kako je ovo čisto praznovjerje. Zanimljivo je to da strah od ovog dana i datuma ima i svoj stručan naziv, a naziva se paraskavedekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Psiholozi tvrde da je u pitanju jedna od najčešćih ljudskih fobija. Ono što bi možda trebalo da znate jeste to, da bi neki mjesec imao ovaj datum, tačnije petak 13., onda on mora da počne u nedjelju, isto kao i septembar, ili recimo, isto kao kada godina započne u četvrtak, onda baksuzan dan “pada” u februaru, martu i novembru.

Svake godine desi se po jedan ovaj datum, a u jednoj godini može da ih bude čak i tri, a mi vam u nastavku donosimo neka sujevjerja koja su vezana baš za ovaj datum, a to su: 1. Ako na petak 13. prođete pored sahrane, umrećete. 2. Da biste izbegli ovu nesreću vezanu za sahranu, potrebno je da zadržite dah dok ne vidite crnog ili braon psa. 3. Ako u svom imenu imate 13 slova trebalo bi da se pritajite na petak 13. jer je sigurno da imate “đavolju sreću”. 4. U nekim zemljama, kao što je na primer Meksiko, nesrećni dan je zapravo četvrtak 13. U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan. U Brazilu se smatra da je petak 13. u avgustu baksuzniji od bilo kog drugog petka 13. Posebno jer se reč “agosto” (avgust) rimuje sa rečju “desgosto” (tuga). Ostatak teksta pročitajte ovde.