Zdravlje

ZOVU GA UBICA SALA, UZMITE SAMO JEDNU KAŠIKU DNEVNO: Za mjesec dana ćete se PREPOLOVITI, KILOGRAMI LETE KAO LUDI

Mnogi stručnjaci tvrde da je povećani metabolizam ključ za učinkovito mršavljenje.

Dobra vijest je da postoji dosta prirodnih namirnica koje doista mogu ubrzati vaš metabolizam, naročito kada su u pitanju začini.

Morate znati da gubitak kilograma prati osjećaj gladi. Međutim, vrlo je bitno napomenuti da vam pravilna kombinacija namirnica može ubrzati metabolizam i pomoći vam da se riješite svih suvišnih kilograma, vrlo lako i na skroz prirodan način.

Prema istraživanju koje su proveli istraživači s medicinskih znanosti sa univerziteta u Iranu, gubitak kilograma u velikoj mjeri ovisi o načinu kombiniranja prehrane. Sudionici ovog istraživanja podijeljeni su u dvije skupine, od kojih se svaka sastojala od 44 gojazne žene.

U toku naredna tri mjeseca ove žene u obje skupine dobivale su zdravu hranu i konzumirale su isključivo manje od 500 kalorija tokom jednog dana. Tu veliku razliku između prehrane ovih dviju skupina izazvali su zapravo začini. Prva skupina primala je tri grama kumina u prahu dnevno, obično u kombinaciji sa 140 grama jogurta. S druge strane, druga je skupina dobila istu količinu jogurta, ali bez začina kumin.

Na kraju istraživači su analizirali sve rezultate koji su bili više nego nevjerovatni! Žene iz prve skupine koje su svaki dan uzimale kumin i jogurt izgubile su čak šest kilograma više od druge skupine.

Isto tako, prva je skupina izgubila puno više masti nego druga. Čak 14,64 posto, dok je drugi dio izgubio svega 4,91 posto.

Ono što ovaj začin čini toliko efikasnim zapravo je obilje filosterola, tj. spoja koji sprečava nakupljanje lošeg holesterola u organizmu. Mnogi naučnici tvrde da upravo zbog toga kumin ima sposobnost ubrzati vaš metabolizam.