Zdravlje

ZOVU GA TIHI UBICA, OVO SU 4 SIMPTOMA DIJABETESA: Teško se primijeti, OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU

Postoje dvije vrste dijabetesa, a u ovom današnjem tekstu obratit ćemo pažnju na četiri uobičajena simptoma koja ukazuju na to da imate ovaj nezgodni poremećaj, tj. da vam je povišen šećer u krvi.

Prvu vrstu karakterizira podatak da gušterača više ne može proizvoditi inzulin samostalno, a ovaj je slučaj pretežno prisutan kod djece, mlađe populacije i tinejdžera.

Druga vrsta je najčešći oblik dijabetesa koja može biti uzrokovana prekomjernom težinom, genetskom predispozicijom, tjelesnom neaktivnošću, visokim krvnim tlakom, prošlim gestacijskim dijabetesom, visokom razinom triglicerida ili niskim “dobrim” holesterolom.

Obje ove vrste dijabetesa imaju iste znakove upozorenja.

1. Umor

U poređenju sa zdravim ljudima, kod kojih šećer prodire u stanice i iz kojih se pretvara u energiju, kod osoba s dijabetesom taj se šećer zadržava u krvi. Posljedica je nedostatak energije unatoč konzumiranju hrane. Jedan od najčešćih simptoma koji je tipičan za dijagnosticirani dijabetes je čest i neobjašnjiv umor koji se javlja čak i kad spavate i odmorite se.

2. Žeđ

Ukoliko ste uočili da imate veću žeđ koja nije uzrokovana nekim posebnim razlogom, što onda recimo dovodi do čestih posjeta toaletu, to jasno može biti indikator da imate dijabetes. Trebali biste obratiti posebnu pozornost na to pije li vaše dijete puno tekućine i često li mokri, jer je to jedan od najčešćih i prvih simptoma da vaše dijete nažalost ima ovu tešku bolest. Ovaj simptom mogu pratiti i suhe i ispucale usne.

Ostatak teksta možete pročitati na linku koji se nalazi OVDJE.