Zoran Milanović (SDP) postao je u nedjelju peti predsjednik Republike Hrvatske koji je izabran na višestranačkim demokratskim izborima, otkad se oni održavaju od 1990. godine.

Tako će on narednih pet godina biti predsjednik Hrvatske, a prije njega u zadnjih pet godina (pola decenije) tu ulogu je obnašala Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), koju je on ovaj put dosta uvjerljivo pobijedio u ovim predsjedničkim izborima.

O njegovoj ženi se, međutim, veoma malo zna, a evo kako izgleda nova prva dama Hrvatske doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović:

Jednom prilikom je ona rekla da ne ona želi da se njen muž ponovo vrati u politiku , a evo zbog čega je to rekla:

“Ne mogu vam ništa reći iz perspektive svojeg supruga, ali vam zato mogu u svoje ime  reći da ja ne želim da se on ponovo vrati u politiku. Predivno nam je ovako, život je lijep i bez politike.” – rekla je Musić Milanović za 24 sata.

Vjerujemo da je sada dotična sigurno promijenila mišljenje!

Prvi pedsjednik Republike Hrvatske od 1990. godine do svoje smrti 1999. bio je Franjo Tuđman (HDZ). Poslije njegove smrti v.d. predsjednici Hrvatske do održavanja izbora kratko su bili Vlatko Pavletić (HDZ) i Zlatko Tomčić (HSS).

Nakon toga je dva mandata na izborima za predsjednika Hrvatske imao Stipe Mesić (HNS) i on je bio predsjednik ove zemlje u periodu 2000. – 2010.

Ivo Josipović (SDP) bio je predsjednik Hrvatske nakon toga, odnosno od 2010. godine do 2015. godine

Podsjećamo da će inauguracija Milanovića za novog predsjednika Republike Hrvatske biti održana narednog mjeseca

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo