Zdravlje

Znate li šta znači ova bijela linija na piletini? OBRATITE PAŽNJU: Nismo imali pojma! (Video)

Jedna grupa aktivista za borbu za prava životinja je nedavno objavila svoju studiju gdje su objasnili neke stvari koje se tiču pripremanja i konzumiranja piletine koje sigurno niste znali.

Ovaj video koji su inače napravili članovi grupe Compassion in World Farminh je već pregled nekoliko hiljada puta, a oni u ovom klipu mole sve one koji vole da jedu meso da se potrude da pročitaju malo više o pojavi neobičnih bijelih linija na piletini. Oni tvrde kako se te linije javljaju kao posljedice genetske manipulacije, odnosno zbog ubrzanog uzgoja piletine.

Ova je studija inače bila publikovana 2013. godine u italijanskom Žurnalu o životinjskoj nauci, gdje se utvrdilo da pojava bijelih linija na piletini indicira na uvećanu razinu masti u piletini, i to za čak 224%, a pritome reducirani nivo proteina.

2016. godine u studiji koju je objavio Univerzitet u Arkanzasu dokazalo se kako je ova pojava postala još učestalija. U uzorku od 285 ptica pronađeno je u 96% slučajeva ovo stanje, što svakako utiče, ne samo na kvalitetu ovog mesa, već i na naše zdravlje.

Eksperti smatraju kako je zbog velike potražnje sve ovo i nastalo, obzirom da samo u SAD-u prosječni građanin pojede godišnje preko 40 kilograma piletine. Nacioonalno vijeće peradi je došlo do zanimljivog zaključka, odnosno komparacije. Naime, prije 50 godina jedno prosječno pile staro 70 dana težilo je 1,3 kg, dok danas pile od 47 dana teži već 2,8 kg.

Nutricionistikinja Jaclyn London je rekla kako je idalje piletina najzdravije meso, i to čak i pržena, ako bi se uporedila sa ostalim sortama mesa i mesnih proizvoda.