Novo

Znate li šta PLASTIČNE kese rade vašem ORGANIZMU? Iz ovih OSAM primera zaključićete da ih više NIKADA nećete koristiti!

Tema o kojoj ćemo danas da pišemo je od velike važnosti, a vidjeli ste i sami po naslovu o čemu se radi, a to je svakodnevna upotreba i kupovina plastičnih kesa. Ovu naviku imamo svi mi, jer jednostavno kada odemo negdje u radnju, ili supermarket, i ukoliko nešto kupimo, onda moramo da uzmemo i tu plastičnu kesu, kako bi u nju stavili svoju robu.

Međutim, sa druge strane znamo koliko je zapravo plastika veliki ekološki problem, i da se ona ne razgrađuje niti razlaže na isti način kao što se to radi sa nekim drugim materijalima, i zbog toga one imaju dug životni vijek, pa to samim tim znači da ukoliko recimo plastičnu kesu bacimo u okean, da ona tu oszaje i da zagađuje morski svijet, tako što izbacuje hemikalije iz sebe, kako u vodu isto tako i u vazduh koji mi dišemo.

Isto tako jednako je veliki problem kada plastika završi na deponiji, jer ona tu ostaje godinama i sprječava materijale oko sebe da se pravilno razgrađuju, ima efekat kao štit koji suštinski sprječava da svjetlost, toplota i vlaga dođu do ostalog materijala na deponiji, i samim tim na taj način usporava razgradnju. Takođe, krivac je za stvaranje određenih gasova i efekat staklene bašte. Deponije su odgovorne za veći deo metana koji odlazi u vazduh. I naravno, priroda mnogih plastičnih predmeta jeste ta da su za jednokratnu upotrebu, što dodatno povećava rast deponija. Tako jedini način da se sve ovo izbjegne jeste taj da mi prestanemo da koristimo plastiku, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko načina za smanjivanje upotrebe. Ostatak teksta pročitajte ovde.