Showbizz

ZNATE LI KOJE JE PRAVO IME DINE MERLINA? Tek kad čujete kako se zove Ana Bekuta: NEĆETE VJEROVATI!

Svi jako dobro znamo da je showbizz nastao na konceptu, da i uprkos što ste neviđeno dobri u nečemu, da morate ipak imati nešto što će vas pogurati ka naprijed.

Ameri su taj fazon skontali još prije 50 godina, i svi vjeruju da se od tada zapravo krenulo sa umjetničkim imenima i tzv. “stage” imenima. Naravno, obično su menadžeri bili ti koji su smišljali ta imena, nadimke i karakteristične simbolike (npr. boja odjeće, način odijevanja, šminka,…) za svoje podanike, kako bi naravno privukli pozornost publike.

Čitav taj recept su pokušali da iskoriste iz kod nas na ovim prostorima sredinom 80-tih, pa se to onda masovno počelo primjenjivati. Jedan od prvih je bio Zdravko Čolić koji je pokušao da se probije na njemačko tržište, zbog čega je prilagodio svoje ime u Dravko, ali je to sve propalo. Dravko je nestao, a Zdravko se ponovo vratio.

Pored njega, DIno Merlin je još jedan od mnogih koji je prilagodio svoje pravo ime i dodao sebi nadimak po kojem ga danas svi poznaju. Naime, suština svega toga bila je što je Dino na početku svoje karijere imao grupu koja se zvala Merlin, da bi on kasnije nakon što je prešao u solo izvođače samo sebi dodao Merlin pored imena. Inače, malo ljudi van Sarajeva zna da se on zapravo zove Dino Dervišhalidović.

Lepa Brena se prekstila i tako je Fahreta Jahič otišla u arhivu. Ideju joj je dao njen nastavnik fizičkog u osnovnoj koji ju je tako zvao zbog njenih dugih tankih nogu.

Da li vam znači šta ime Nada Polić? Naravno, 99% vas će pitati “Ko je to? Nikad čuo.”, a ne biste vjerovali koliko često ste njene pjesme slušali i pjevali. U pitanju je Ana Bekuta. Ona je došla na ideju da sebi da takvo ime jer je smatrala da će joj to donijeti sreću u karijeri, i ne možemo reći da nije bila u pravu.