Danas govorimo malo o zdravlju, ali nećemo pričati o krizi koja pogađa trenutno cijeli svijet, već ćemo o nečemo što dosta ljudi, naročito žena, ima kao dugovječni problem – radi se o štitnoj žlijezdi, koja može jednoj osobi napraviti ogromne probleme.

Posljedica lošeg rada štitne žlijezde je pretjerala kilaža, ali isto tako i problemim sa začećem. Pronaći lijek je skoro nemoguće, ali kako se ne bi doveli u problem sa štitnom žlijezdom, u današnjem tekstu ćemo govoriti malo o nekim najpoznatijim simptomima preko kojih možete prepoznati da imate probleme sa štitnom žlijezdom. Naime, sve osobe, naročito žene, iznad 35 godina su potencijali za dobivanje ove bolesti, a loš rad štitne žlijezde može čak u nekoj mjeri prouzrokovati i srčane probleme. Ovi se problemi obično javljaju genetski u vidu autoimune bolesti, ili u postporođajnom periodu. Stres je također jedan od najčešćih okidača.

Konstantni umor i malaksalost jesu prvi simptomi i indikatori da vaša štitna žlijezda ne radi kako treba. Loše raspoloženje i bezvoljnost također se mogu klasificirati među simptome.

Isto tako i prevelik apetit uz istovremeni gubitak osjećaja i prepoznavanja ukusa hrane i pića. Kod žena i menstrualni ciklus može biti poremećen zbog lošeg rada štitne žlijezde.

Ukoliko uočite neke od navedenih simptoma savjetujemo vam da vrlo brzo pronađete savjet i pomoć respektivnog doktora. Isto tako nemojte zanemariti ni eventualne probleme sa bubrezima ili često obavljanje male nužde. Nemojte pomisliti odmah da se tu radi o običnoj prehladi ili upali mokraćnog mjehura jer i loš rad štitne žlijezde može da ima efekt na vaše bubrege.

Da li vi možda slučajno, ili neko u vašoj porodici, ima problem sa štitnom žlijezdom?

Preporučujemo