Iako su zmije važne za ekosustav kao prirodni kontrolori štetočina, mnogi ljudi ih ne žele u svom okolišu. Većina zmija nije otrovna, ali se smatraju nepoželjnim gostima. Postoje različiti načini kako ograničiti njihovu prisutnost.Zmije i njihov plijen preferiraju hladna, tamna i vlažna skrovišta kao što su hrpe trupaca ili gusto grmlje. Da biste smanjili privlačnost za zmije, trebate modificirati svoje stanište. Održavajte vrt čistim od krhotina, rupa i gustog rastinja koje privlači zmije. Redovito podrežite travu kako biste uklonili njihova skrovišta.

 

Ako se suočavate s čestim problemima, možete razmotriti postavljanje zmijobrane ograde. Ograda treba biti visoka najmanje 100 cm i duboko ukopana oko 120 cm, nagnuta prema van.

Kuglice naftalina su učinkovit repelent za zmije, iritirajući ih jakim mirisom. Stavite ih u pukotine i rupe gdje se zmije mogu skrivati. Međutim, budite oprezni jer su otrovne ako se progutaju.

Sumpor u prahu također iritira zmije i odbija ih. Koristite ga na svojem posjedu, ali nosite masku zbog jakog mirisa.Ulja klinčića i cimeta pomiješana i raspršena izravno na zmije također mogu biti učinkovita.

Češnjak i luk sadrže tvari koje odbijaju zmije. Pomiješajte ih s kamenom soli i pospite po dvorištu. Možete ih koristiti i u obliku eteričnih ulja za fumigaciju teško dostupnih područja.Važno je napomenuti da, iako ovi repelenti mogu biti korisni, zmije mogu brzo pobjeći s područja nakon tretmana. Osim toga, trebate biti svjesni lokalnih zakona i sigurnosnih mjera, posebno ako imate kućne ljubimce ili djecu.Važno je napomenuti da zmije brzo mogu pobjeći nakon tretmana. Ove tehnike mogu pomoći u održavanju područja bez zmija, ali treba uzeti u obzir lokalne zakone i sigurnosne mjere.