Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (67) izgleda samo osjeća mržnju prema svojoj bivšoj ljubavnici Sineenat Vongvajirapakdi (34).

Prema medijskim izveštajima, zatvorena je u centralnom zatvoru Klong u Bangkoku, koji je jako dobro poznat po svojoj surovosti. Ovaj zatvor uključuje i žensko odeljenje, ali bez obzira na izdržavanje kazne muškarcu ili ženi, Klong ima lošu reputaciju i uvijek je pretrpan. U zatvoru je trenutno smješteno oko 8.000 zatvorenika, mada je projektovan za samo 3.500. U njemu je čak 1.000 zatvorenika osuđenih na smrt. Zatvor je sarkastično poznat i kao „Bangkok Hilton“ i smatra se najtežim zatvorom u zemlji. Pored toga, jedino što zatvorenici jedu jesu pirinač i čorbe.

Činjenica da je poslao svog dugogodišnjeg partnera u zatvor mnoge je šokirao. On zaista mora da je mrzi da radi tako nešto, prenose zapadni mediji. Prije nego što ju je zatvorio, oduzeo joj je sve titule koje je do tada imala, samo par dana nakon što ju je na ceremoniji zvanično imenovao svojom ljubavnicom.

Odluku je objasnio izjavm da je ona bila nelojalna prema palati, a novinska agencija Bloomberg citirala je zvanični izveštaj suda:

“Ponašanje Sineenata tumačeno je kao zanemarivanje monarhije, dovelo je do sukoba među kraljevskim zvaničnicima, izazvalo nesporazume u široj javnosti, a pored toga pokušala je da sabotira i aktuelnu ženu monarha, kraljicu Suthidu, i to zbog ličnih interesa.”

Pored one kraljevske, Sineenat je ostala i bez vojne titule. Konkretno, prije njene veze sa Mahom, bivša medicinska sestra radila je kao njegov telohranitelj i pilot u vazduhoplovstvu.
Da li će se moći vratiti svom poslu nije poznato. Zanimljivo je da je kraljica Suthida, kraljeva četvrta žena, isto tako ranije bila odgovorna za njegovu sigurnost. 41-godišnjakinja, koja se udala Ramom X u maju, bila je do tada zamjenik šefa kraljevskih telohranitelja prije svog braka.

A kada je kralj Maha u julu prošle godine zvanično proglasio poliamoriju (politeizam) u zemlji i proglasio tada Sineenat svojom zakontiom ljubavnicom, Suthida je takođe morala da prisustvuje toj ceremoniji. Učestvovala je u spektaklu, ali na njenom licu se mogao jasno videti samo prezir.

Ali, ovdje govori o ženi koju je kralj do sada svakodnevno tjerao da mu se poklanja, odnosno dopuže do njega i da mu liže noge kao znak poštovanja.

Preporučujemo