Novo

ŽENKA PITONA KRILA U STOMAKU TAJNU: Evo šta je gmaz od 5,5 metara i 100 kg imao za poslednji obrok FOTO

Kada je reč o zmijama o njima se uvek ima nešto za pisati, jer su one baš aktiven u svakom doba godine, osim zime, kada one spavaju zimski san.. Kao što ste i mogli sami da primetite ovoga leta je bila prava najezda ujeda zmija širom regije a ono što je primetno jeste to da su poprilično promenile svoju narav, te su se jako često spuštale u civilizaciju, odnosno u naseljena mesta.

Kao što i sami možete da vidite mi danas ne pišemo o poskocima, smukovima i zmijama je su uobičajene za ove prostoe. Naime, pitoni hvala Bogu nisu na ovom području a najviše ih ima u americi i Aziji gde su redovan gost. Tako na nekim emisijma na nacionalnoj geografiji možemo da vidimo kako neki primerci progutaju ogromnu kravu ili krokodila i da su onda mirne po nekoliko meseci i ne idu u lov.

Stvarno veliki broj azijata strada u poljima riže gde je vodena klima, koja njima u potpunosti odgovara. Ovaj piton kojeg viidite na slici, punih 40 minuta je trebalo lovcima u nacionalnom parku Everglejds na Floridi da ga uhvate. Bio je težak preko 100 kilograma, a dužina je bila skoro 5,5 metara. Inače,oni su nju uhvatili u decembru prošle goidine, a u zamrzivaču su je držali sve do aprila ove godine: “”Uklanjanje ženki pitona s područja južne Floride ključno je za ometanje ciklusa razmnožavanja ovih grabljivaca koji izazivaju pustoš u ekosistemu Everglejdsa i uzimaju izvore hrane od drugih autohtonih vrsta”, rekao je Jan Bartošek, biolog.

Također, ovo je primerak Burmanskog pitona, kojije itekako pravi probleme u Everglejdsu a najveći za sada je iz Indije uhvaćen 2005 godine i bio je tažk 183 kile i dugačak 8,2 metra.