Zdravlje

Žene, nikako ne ignorišiete: Dlake na bradi su OPASAN PROBLEM! Znate li zašto se javljaju, i koja BOLEST vam preti?

U ovom današnjem tekstu ćemo malo pričati o zdravlju jedne žene, koje se zbog pojave koronavirusa stavlja definitivno na stranu.

Ako ćemo iskreno, mnoge druge bolesti su usljed ove pandemije potpuno zapostavljene, kao da više ne postoje (tumori, parkinsova bolest, astma, epilepsija,…), a sve su to bolesti koje odnose na milione života godišnje, ili ih u najmanju ruku otežavaju, a danas se o tome skoro pa i ne polemiše.

Danas ćemo ipak u ovom tekstu da se fokusiramo na problem koje mnoge žene sigurno imaju. U pitanju su dlačice na ženskom tijelu koje se kod nekih pripadnica nježnijeg spola pojavljuju u većoj, a kod nekih u manjoj mjeri, a svaka žena smatra to itekako neugodnim pa je depilacija jedno od najčešćih rješenja za ovaj problem.

Ako se dlačice pojave na nekom “pokrivenom” mjestu to onda i nije neki veći problem, ali šta kada se pojave na licu? To je onda sasvim sigurno izuzetno neugodno.

Dlakavost ili maljavost kod žena nastaje sa starenjem, a glavni uzrok je hormonalni disbalans što onda poslije može da dovede do nekih ozbiljnih problema. Naime, tokom menopauze žene dobivaju povećanu količinu estrogena zbog čega neke žene dobijaju dlačice na licu. Doduše, pozitivno je to što te dlačice obično budu jako svijetle, pa se onda i ne primjete baš tako lako, za razliku od onih tamnih.

Geni također mogu igrati veoma važnu ulogu ovdje, pa u tim slučajevima jednostavno ženi nema spasa. Inače, hormonalni poremećaji ubrajaju se među najčešće zdravstvene probleme kod žena, a to je ujedno jedan od najčešćih razloga nastanka dlačica na licu. Najopasnije je definitivno kada žena dobije policističke jajnike, što se onda naravno odražava i na njenu dlakavost. U tim slučajeva se obavezno mora otići doktoru.