Danas malo razgovaramo o ženskom zdravlju i blagostanju, vrlo je osjetljiva tema kojoj se treba obratiti oprez i kojoj se treba baviti na najbolji mogući način.

Ako ste ikad osjetili svrbež, peckanje i gadan miris koji podsjeća na ribu ili riblje ulje, vrijeme je da se zapitate malo više o bakterijskoj vaginozi za koju mnoge žene pogrešno zaključuju da je zapravo gljivična infekcija.

Međutim, bili smo malo lukavi pa smo istražili to. U pitanju je problem potpuno drugačije prirode. Bakterijska vaginoza tamo dole zbog prekomjernog rasta bakterija izaziva jak miris koji podsjeća na ribu i ima izraženu aromu. Isti miris izaziva i spolno prenosiva bolest, trihomonijaza koju izaziva parazit Trichomonas vaginalis, a koja je vrlo opasna, posebno za ženu.

Također, neugodan miris u intimnom području može uzrokovati i nošenje uske odjeće, što je posljedica činjenice da zbog takvog oblačenja bakterije i znoj ostaju zarobljeni na koži.

A prekomjerna tjelesna težina može biti uzrok isto tako. Ako vam se višak kože nakuplja, to može biti vrlo velik problem, znoj ostaje na tim mjestima i loše miriše.

Miris intimnog područja može se mijenjati tokom ciklusa. Događa se da žene izlučuju malo urina tokom svakodnevnih tjelesnih aktivnosti, a u tom trenutku nošenje umetka može izazvati neželjeni miris.

Brojni ginekolozi potvrdili su da je normalno da vaš miris osjeti osoba koja je jedan korak udaljena  od vas, a ako vam miris dođe do nekih daljih osoba. onda ste u ogormnom problemu. To znači da onda imate problem i obavezno se zbog toga posavjetujte s liječnikom i potražite stručno mišljenje.

Izvor: Novadans

Preporučujemo
Loading..