Poznato je da je na Balkanu, naročito u nekim dijelovima, je kum visoko cijenjen i jako se drži do kumstva, pa je često slučaj da su kumovi ti koji daju imena novorođenom djetetu.

To je, naravno, velika čast, ali i bitna obaveza za kuma. Međutim, u principu, sve se to radi uz saglasnost oba roditelja, jer u suprotnom može doći do problema, kako je opisano u ovoj ispovesti koju danas dijelimo sa vama.

Ovo je priča u kojoj jedan čovjek opisuje u kojoj mjeri ga je njegov kum razočarao kao čovjeka, i to kod imenovanja njegove bebe.

“Moja supruga je trudna i imamo starog kuma, koji je ubieđen da on treba dijetetu dati ime. Kum je stariji čovjek kojeg jedva znam, vidimo se samo na slavi par puta. Vidjeli smo se na slavi, rekli da žena treba da rodi u martu mjesecu i on kaže

„Odlično, taman da vam dam par imena kako biste imali vremena da odaberete do marta jedno“. Rekli smo mu da smo već ranije odabrali ime bebe, a on se na to naljuti, te je počeo da pravi dramu i prijeti da će okončati kumstvo i da je to grijeh zbog kojeg ćemo i žena i ja i dijete goriti u paklu. Smirili smo nekako situaciju, te smo ga zamolili da nam kaže imena, i mi ćemo onda izabrati. Znate li koja su imena koja nam je predložio? Dobrila, Desanka i Mileva.”

U nastavku ove priče, ovaj čovek opisuje svoje stanje i misli, te svoje razočaranje u vezi sa kumom, ali i nekim običajima koji se ni na koji način ne slažu sa djecom rođenom u ovo moderno doba:

“Nazvao je kćeri Nataša i Natalija prije punih 40 godina, a moja trebba da bude Dobrila, kako da ne. Naravno, nema ništa od toga, čak ni po cijenu da se okonča kumstvo između nas, ali nevjerovatno mi je da neko sebi tako samo daje pravo da imenuje tuđe dijete, koje će pritome viđati najviše jednom godišnje ako ne i rijeđe, osakaćujući ga tako starim i seljačkim imenom i držeći svoj život zavisnim od njega, od toga.”

Preporučujemo