U zadnje vrijeme, od kada je proglašen karantin u većini država svijeta, potreba za online kupovinom se u velikoj većini povećala.

Sve se to naravno dešava zato što su trenutno svi butici i prodavnice odjeće i obuće zatvoreni, ali uprkos tome, dosta tih radnji se fokusiralo na online prodaju kako bi barem nešto uspjeli zaraditi i spasili se sigurnog propadanja.

Dakle, mnogi smatraju da je online kupovina fantastična stvar, ali fanstastična samo u situacijama kada naručujete stvari sa provjerenih stranica, mada i te stranice nekada znaju da pogriješe i da vas prevare. Kako god bilo, online kupovina se inače ogleda u tome da čovjek sjedi u svom domu, surfa internetom, bira se najniža cijena, i kad se korpa natrpa svim mogućim stvarima koje se žele kupiti, samo se klikne “buy” i na kraju se da novac.

Jednako kao i naručivanje putem interneta, isto je uzbudljivo i iščekivanje narudžbe. Vi se svo vrijeme obasipate pitanjima kada će ono što ste naručili da stigne. Kao da čekate da dobijete neki poklon. Na svu sreću, većinom sve prođe kako treba, ali se isto tu i tamo desi i neki totalni promašaj.

Ukoliko kupujete online, vrlo vjerovatno ćete uštedjedi novac, ali pored toga možete završiti sa nečim urnebesno smiješnim. Kako vam se ovo ne bi dogodilo, najbolje je pričekati da se butici i prodavnice otvore, ukoliko to što želite da kupite nije ništa hitno.

Za vas smo danas pripremili par primjera osoba koje su naručile stvari online, ali su ostali razočarani onim što su dobili na kraju.