Zanimljivosti Zdravlje

ŽENA JE PROGUTALA ŽVAKU, EVO ŠTA SE DESILO U NJENOM TIJELU: Kako ovo ranije nismo znali?

Svi znamo da se žvakaća guma pravi za žvakanje, ali desi se tu i tamo da je slučajno progutamo. Žvakaće gume opuštaju i mogu kontrolisati oralnu higijenu.

Sigurno ste do sada čuli priče kako jednom progutana žvakaća guma može ostati u stomaku najmanje 7 godina. Ali većina ovih priča nastala je kada su roditelji željeli da uplaše svoju djecu da ne progutaju svoje žvake.

Bite Sized History - Chewing Gum: Bubblegum Day is February 7th ...

Ovi mitovi su vjerovatno bili zaista popularni kad ste i vi bili još djeca. Ali još uvijek postoje šanse da u njih barem djelimično verujete.

Šta se to ustvari događa kada progutate žvaku? Gastroenterolog dr Lisa Ganjhu objasnila je detaljno šta se konkretno događa u vašem probavnom sistemu kada progutate žvaku.

Naime, žvaka prolazi kroz vaš probavni sistem kao i svaka druga hrana koju jedete, ali ona se ne probavlja u potpunosti.

“Vaš probavni trakt je moćan i može probaviti veoma tešku i masnu hranu, pa može i žvakaće gume. Dakle, tijelo ima veoma jake kiseline i enzime koji pomažu probavi žvakaćih guma. Jedina mala razlika je u tome što se ne rastvara u potpunosti zbog svojih hemijskih svojstava. Jednom kada uđe, izaći će kao i sve drugo iz vašeg tijela.” – tvrdi Ganjhu.

MUSK Tissus & Couture Fabrics Matte Crêpe Pink Chewing Gum Arcila

Žvakaća guma dosta je slična drugoj hrani koju jedemo, a ne probavimo, poput oraha ili kukuruza. Ne lijepi se sa strane crijeva, pa se tako miješa sa drugim stvarima u digestivnom traktu i izlazi kroz naša crijeva.

Jedino o čemu treba da brinete jeste da će se žvaka zalijepiti ili slučajno zaglaviti ako je prevelika i ne može da se ubaci kroz otvor stomaka. Ali ako bi žvakaća guma bila prevelika, vjerovatno bi vam bilo teže da je progutate, pa tako nema mjesta strahu.

Ostatak teksta OVDJE

Dubble Bubble Original Pink Chewing Gum • Gumballs, Bubble Gum ...