Oni koji su išli kod svećenika zbog crkvenog razvoda vjerovatno poznaju formalnost kod nas. Međutim, u Rusiji popovi ne dopuštaju paru da se lako razvede.

Ova priča svjedoči upravo tome. Konkretno, jedna se žena odlučila razvesti od muža. Došla je popu da se posavjetuje s njim i pita ga za razvod u crkvi.

“Oče, došla sam da ti tražim dozvolu za razvod od mog muža”, počela je žena drhtavim glasom, usana čvrsto stisnutih, ruku u krilu, a očiju uprtih u svećeničko lice.

“Zašto se želiš razvesti, kćeri?” – blago je upitao svećenik.

“On pije! Dolazi s posla i samo se zabavlja! Ležao je cijeli dan i ništa mi ne pomaže. Ne mogu više izdržati niti jedan dan s tim muškarcem”, uzbuđeno je rekla žena.

“Zašto ste se onda udali za njega?”

“Jer sam bila budala!”

“Vidite, i on se ipak oženio budalom, zar ne?” rekao je svećenik smireno i savjetovao ovoj ženi da više vremena posveti braku i svom mužu, tako da ako ne bude napretka, oboje će doći na savjetovanje.

Žena je na ovo ostala, blago rečeno skamenjena i šokirana. A onda je izašla iz ispovjedaonice i izvukla rukama svećenika i držeći ga za vrat vrištala

“Ti! Kako se usuđuješ umotani kretenu! Ja budala? Mene nazivaš budalom? Kretenčino matora. Jesam budala. Budala sam što sam došla tebi po savjet. Koliko se parova do sada razvelo jer si mi djecu zlostavljao idiote” derala se žena, da bi svećenik samo govorio:

“Dobro kćeri, sad ću ja zvati ljubaznu gospodu da donesu košulju i da te vrate u tvoju sobu, tamo je tebi najljepše.” 

Dan nakon toga je u lokalnim novinama u ovoj Ruskoj provinciji na naslovnici pisalo: “Izrevoltirana žena pretukla svećenika, bore mu se za život.”

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo