Novo

Zemlja se pocjepala, pogodio ih NOVI ZEMLJOTRES: Kukava im majka, objavljene i prve informacije(FOTO)

Svi znamo kako se u zadnjih otprilike pola godine javio ogroman broj zemljotresa na području Balkanskog poluostrva, a svi se sjećamo strahovitog zemljotresa koji je pogodio Albaniju početkom ove godine kada je bilo čak i nekoliko preminulih, te ogroman broj povrijeđenih osoba, a i šteta je bila enormna.

Prije otprilike mjesec dana, jedan jednako jak zemljotres pogodio je glavni grad Hrvatske, Zagreb, a najugroženiji je bio sami centar ovog grada.

Slike majki koje su sa tek rođenim bebama istrčale i stajale bose ispred bolnice na veoma niskim temperaturama obišle su cijeli region. Tom prilikom je nastradala i glavna katedrala u gradu, te je spao jedan dio krova, a urušili su i dijelovi fasada sa starijih zgrada u samom strogom centru grada.

Jutros je udario još jedan zemljotres, ovaj put u Merkuševcu, mjestu koje se nalazi nedaleko od Zagreba (sjeverozapadno), a desio se jutros rano oko 05h i 38 minuta. On je bio jačine 1,7 stepeni po Rihterovoj skali, te je probudio mnoge mještane ovog mjesta.

Stručnjaci su inače već ranije najavili da će nakon zemljotresa koji se desio 22. marta, novi zemljotresi da pogode region, mada su prognostičari iz New Yorka predvidjeli da će ovi zemljotresi pogoditi Srbiju i Bugarsku, obzirom da ove države imaju najstariju infrastrukturu.

Podsjećamo, kada se desio posljednji zemljotres krajem marta, napravljena je materijalna šteta u ukupnom iznosu od 42 milijarde kuna, a tada je bio jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, i osjetio se u većini grada. Inače, samo mjesec dana nakon tog teškog zemljotresa, na području Zagreba bilo je zabilježeno više od stotinu manjih zemljotresa, koje većina građana nije ni osjetila, ali je to svakako zabrinjavajući podatak

Snažni zemljotresi u Zagrebu, građani na ulicama, ima štete