Orhideje su zbog svog oblika i raznovrsnosti boja omiljeno cvijeće mnogih žena. Ljeti se orhideje zalijevaju jednom ili dva puta sedmično, dok zimi samo jednom u dvije ili tri sedmice.

Najbolje je zalijevati ih kišnicom, ali i voda iz česme je također prikladna, mada je potrebno da odstoji nekoliko dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan ali ne i totalno razmočen. Ako i vi uživate u ljepoti orhideja, u nastavku pogledajte nekoliko korisnih trikova kako da ih očuvate:

Orhideja voli vlažan vazduh

Orhideja se prska se svakog dana po jednom, dva puta, naravno zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji rijeđe, a u toplijoj češće. Prskanje (orošavanje) bijke je veoma potrebno i korisno, ne samo za za vrijeme cvjetanja tako, nego i za vrijeme mirovanja. Stvaranje tako vlažnog vazduha sprječava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica.

Zemljište i prostorija za orhideju

Orhideje traže laku, prozračnu i propustljivu zemlju, a najbolje uspjevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su djelimično vezane za koru ili oblutak. Potrebno je da se zemlja osuši između dva zaljevanja. Orhideje se ne sade u običnu zemlju kao i ostalo cvijeće.  Njihov korjen raste sa vrha, a ne sa dna kako je to kod skoro svih ostalih biljaka.

U kućnim uslovima je prilagođena za temperaturni opseg od 18-32 °C i vlažnost vazduha preko 60 %, a ako se ne pridržavamo ovog temperaturnog režima i vlage, doći će do opadanja cvjetova i uništenja biljke. Isto tako, ako biljku izložimo direktnoj svjetlosti dobiće ožegotine i uginuće, a pri vrlo maloj svjetlosti potamniće joj lišće i vrlo rijetko će cvjetati.