Zdravlje

Zbog OVOGA se javljaju problemi na koži: Greška u kupatilu koju svi pravimo dovodi do neželjenih pojava

Svi dermatolozi na svijetu upozoravaju da vruća voda za vrijeme tuširanja može uzrokovati neugodne akne, što pogoršava stanje onih koji sigurno imaju problema s kožom.

“Vruća voda aktivira mikrocirkulaciju kože u tijelu, što onda dovodi do aktiviranja žlijezda koje su smještene ispod nje, što rezultira puno otvorenim porama i slučajnim pojačanim lučenjem sebuma”, rekla je dermatologinja Linda Blair.

Sebum je za one koji možda ne znaju prirodna masnoća koja se nalazi u našem organizmu i proizvod je lučenja naših znojnih žlijezda. Ukoliko se odjednom na površini kože nađe previše sebuma, tada je vrlo lako začepiti pore na koži koja kao epilog ima pojavu akni i prištića.

Dermatolog Rene Roulau kazao je da topla voda može dovesti do velikog broja problema. “Pretjerano izlaganje toploj kupki može da dovede do psorijaze i ekcema što naravno niko neće.”, rekao je ovaj čuveni dermatolog. Stoga bi voda za vrijeme tuširanja trebala biti idealne temperature, što će omogućiti vašoj koži da slobodno diše u tom momentu.

“Dermatolozi širom svijeta govore da temperatura vode za vrijeme tuširanja ne smije prelaziti 40 Celzijevih stepeni. Vrlo je važno da u toku tuširanja pratite svoju kožu i da ukoliko pocrveni, znate da je voda još uvijek malo prevruća za vaš tip kože i da se tada voda mora ohladiti.” rekla je Blair.

Savršena temperatura za vrijeme tuširanja otvorit će vam pore do te mjere da je dovoljno očistiti sebum, nakon čega će vaša koža biti mekša, čišća i manje sklona prištićima i aknama.