Kako temperature rastu preko 30 stupnjeva u cijeloj zemlji i regionu, evo šta možete učiniti kako biste ublažili nesanicu od nepodnošljivih vrućina.

Ove sedmice smo već imali nekoliko zaista nesnosnih toplih dana, a prognozira se i da će u narednim danima vjerovatno opet temperatura biti preko 40 stupnjeva Celzijusa, pa dobro pročitajte sljedeće članke.

Preko 50 posto ljudi navodi ljetnu vrućinu kao najveći uzrok nesanice, poteškoće s spavanjem i često buđenje, ali zapravo postoji mnogo načina na koje možete olakšati ovaj period.

Ledena flaša

Jedan od najjednostavnijih načina je napuniti plastičnu bocu hladnom vodom, na isti način kao što pomaže zagrijavanje boce toplom vodom zimi, ovo je vrlo učinkovit trik. Trebate je staviti među plahte kako bi krevet bio svjež i hladan.

Voda kao lijek za toplinu

Čitate kako treba da pijete puno vode na svakom koraku, ali ona zaista djeluje. Dvije do tri litre u ovakvoj se toplini i te kako toplo preporučuju. Ako pijete dovoljno vode, nećete biti tako vrući. Dodavanje kriški limuna ili limete u vodu koju pijete ohladit će vas još više. Ljeto je i znojite se, ne smijete dehidrirati, pa popijte dovoljno vode još jednom.

Hladna vrećica riže

Riža je godinama bila terapija za ljude kojima je potrebna toplinska terapija. Ali, u svakom slučaju vrijedi suprotno. Rižu stavite u vrećicu, a zatim u zamrzivač. Jednom kada se ohladi, možete je staviti na bilo koji dio tijela i ona će vas ohladiti. Za ovu metodu možete koristiti i stare čarape ili najlone umjesto vrećice.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo
Loading..