Novo

ZBOG KRIZE PLJUŠTE OTKAZI – OVI RADNICI SU PRVI NA UDARU: 4 grupe u najvećem problemu, poslodavci ih neće poštedeti!

U nastavku današnjeg članka ćemo da vam donesemo jednu veoma zanimljivu priču, a koja se odnosi na krizu koja je pogodila skoro cijeli svijet. Naime, zbog novonastale situacije i ekonomske krize, koju smo svi mi osjetili, a koja je došla kao posljedica rata u Ukrajini. Tako je u 2022.godini otpušten veliki broj profesionalnih radnika, a kada su počela otpuštanja, na samom početku ona su bila minimalna, ali su onda svi počeli da smanjuju brij zaposlenih, a samo usijano tržište rada počelo je da ppokjazuje znake usporavanja.

Tako je recimo u samo poslednja tri mjeseca sajt Laioffs, izbrojao više od 40 hiljada ljudi koji su otpušteni. Ekonomisti su odlučili da uz pomoć analize saznaju koje su to grupe radnika koje su na udaru, pa su oni počeli sa listom od 17 hiljada profesionalaca koji su otpušteni od marta mjeseca. Na kraju oni su došli do zapanjujućih rezultata, a podaci su pokazali koje su to četiri vrste radnika koji se najviše otpuštaju, pa ćemo početi sa prvima na listi, a to su nedavno angažovani.

Kada kompanije odlučuju o smanjivanju broja zaposlenih, prvi na listi su nedavno angažovani, dok veterani uživaju veću sigurnost posla. Prosječan otpušteni zaposleni u analizi Revelio Labs-a radio je za svog poslodavca 1,2 godine. Poređenja radi, prosječan staž kod tih istih poslodavaca bio je 2,5 godine, što sugeriše da je mnogo veća vjerovatnoća da ćete ostati na poslu ako ste se pridružili svojoj kompaniji prije pandemije koronavirusa. Ostatak teksta pročitajte ovde.