Iako ćete na svakom pakovanju deterdženta vidjeti da piše preporuka koliko se maksimalno smije staviti u jedan ciklus pranja, većina proizvođača zapravo pretjera u tome kako biste vi naravno puno brže potrošili taj deterdžent i onda bili primorani ponovo da kupite novi.

Ogromna količina deterdženta može nauditi, ne samo vašem budžetu, već i vašoj odjeći, ali pored toga utiče drastično i na vaš račun za struju. Naime, ne samo da će sav višak deterdženta ostati na vašoj odjeći u vidu bijelih mrlja, taj višak može dovesti i do začepljenja odvoda pa će onda vrlo vjerovatno veš mašin trošiti i do dvostruka, pa čak i trostruko više struje za jedan ciklus pranja nego inače.

“Najprije je bitno napomenuti da veća količina deterdženta ne mora nužno značiti da ćete imati čišći veš, premda tako većina misli, pa ga zbog toga ljudi troše neumjerno, ali oni zapravo na taj način samo prave veću štetu.” kazao je Merryl Galliardi, inače vrhunski stručnjak i specijalista za veš u jednoj fabrici tkanine. On dodaje.

“Tri su ključna segmenta za dobro pranje. Temperatura vode, centrifuga, te miks omekšivača i deterdženta. Tek onda kada su sva ova tri elementa uravnoteženi onda ćete imati stvarno čist veš.” kazao je on.

On dalje kaže kako je jako važno odabrati najvišu moguću temperaturu za pranje, jer to odmah znači i čišći veš.

“Odaberite onaj program koji ima najduže pranje i dodatno pranje. Kada je u pitanju deterdžent, bitno je da je on kvalitetan. Najčešće na amabalažama treba pisati optimalna količina deterdženta za jedan ciklus pranja, mada je ona većinom pretjerana, pa vi pripazite.”

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.