Novo

ZATVARAJU SE ŠKOLE! Predrag Kon isprozivao učenike i roditelje: “DECA ODBIJAJU DA SE PONAŠAJU NORMALNO – NIJE ŠKOLA ZA ŽIVOTINJE”

Svi vidimo trenutnu situaciju u Srbiji u vezi s koronavirusom, krivulja zaraženih od sredine augusta počela je da opada, ali postoji još jedan problem kod svih koji dolaze iz kritične Crne Gore s odmora, a prema najnovijim podacima ima blizu 70 000 građana Srbije .

Zbog toga je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kriznog štaba donesena odluka da svi oni koji sutra dođu u Srbiju do 18 sati neće imati većih problema.

Ali, oni koji dođu nakon tog datuma dužni su odmah obaviti terenski test i imaju 24 sata da se prijave u najbližu bolnicu kako bi se obavile dodatne analize. Kako je ranije navela dr Kisić Tepavčević, preporuka svima koji su na odmoru je da kod kuće ostanu izolirani najmanje 5 do 7 dana. Sve je to kako bi se spriječila daljnja zaraza koronavirusom.

Također znamo da je oko početka nove školske godine bilo puno buke. Uvedeno je puno novih mjera, a neke od njih su da nema velikog odmora, kao i da se smije pjevati i navijati na časovima tjelesnog odgoja. Tako je od početka školske godine u 13 beogradskih škola zabilježeno već 16 slučajeva zaraze koronavirusom, a kako navodi Predrag Kon, situacija je za sada vrlo pod kontrolom, mada je i taj podatak zabrinjavajući.

Zasad nema slučajeva zaraze u srednjim školama, dok je u osnovnim školama to više zabilježeno u sporadičnim situacijama. Kon je bio jasan, kazavši da će se škole zatvoriti ukoliko se nastavi trend sa zarazom koronavirusom, a kao jasan razlog je naveo nedisciplinu i neozbiljno ponašanje djece, ali i roditelja.

“Molim vas. Naše škole su u kritičnim situacijama. Za sada to još izgleda donekle dobro, ali svi iz iskustva znamo kako situacija može brzo eskalirati. Jasno je šta je razlog. Naša djeca su previše nedisciplinovana i neozbiljna, pristup je katastrofalan. Ta djeca jednostavno ne shvataju ozbiljnost cijele ove situacije, ali i njihovi roditelji su jednako krivi jer nisu odgojili svoju djecu kako treba. Ako već dođe do toga da se škole zatvaraju, realno, za takvu nedisciplinovanu djecu to i jeste najbolja solucija. Ta djeca se očito odbijaju ponašati kao odgovorni ljudi, a škole nisu mjesta za životinje.” kazao je pomalo oštro doktor Kon.