Jedno istraživanje je otkrilo da godišnje preko 7.000 ljudi premine zbog medicinskih grešaka koje su izazvane nečitkim i ružnim rukopisom doktora. 

Doktori su naročito poznati po tome što imaju zaista katastrofalan rukopis, koji rijetko ko može da pročita. Kod nas inače postoji jedna izreka koja se odnosi na osobe koje imaju ružan rukopis – “Pišeš k’o doktor”. Ali, postoje zapravo jako dobri razlozi zašto je teško dešifrovati doktorov rukopis.

Možda će ovo da zvuči pomalo čudno, ali par doktora tvrdi da su nekada davno imali normalan i uredan rukopis. Koliko se vama puta desilo da odete kod doktora i dobijete recept ili dijagnozu koju ne možete i ne znate da pročitate?

Stručnjaci smatraju kako je razlog za to što doktori imaju previše posla. Mnogo je pacijenata, radni dani su previše dugi, nema se vremena za pauzu i doktori su prinuđeni jako puno da pišu.

“Rukopisi doktora su se pogoršavali kako dan prolazi jer su se mali mišići u rukama sve više umarali. TO je sasvim normalno, doktori su preumorni, težak je život.” objasnio je doktor Ašer Goldštajn i kazao kako je i on samo imao nekada ranije veoma lijep rukopis koji se vremenom pokvario.

Grafologija otkriva vašu osobnost, ružan rukopis je možda signal ...

On tvrdi kako su doktori uvijek u nekakvoj žurbi, te da bi trebali zapravo da izdvoje po pola sata ili sat na svakog pacijenta, umjesto 15 minuta kao što je to slučaj sada. To bi, po mišljenju ovog stručnjaka, moglo odraziti itekako na njihov rukopis.

Pored toga, žargoni kojima se doktori “bacaju” i razni stručni nazivi su za pacijente također nerazumljivi, pa još kada to sve pomiješate sa lošim rukopisom dobijete čak i situacije kada ni drugi doktori ne mogu pročitati šta piše na nekoj dijagnozi ili receptu, a nerijetko se dešavalo da ni sam doktor koji je to napisao nakon nekog vremena ne može to pročitati.

Pitate se zašto većina liječnika ima ružan rukopis? Nije ...

Preporučujemo