Idemo sa jednom zanimljivom temom za danas. Još su drevne civilizacije vjerovale da svako ognjište tj. domaćinstvo opsjedaju zli duhovi koji neprestano kuju planove kako da unesu nesreću i razdor u neki dom. To je jedan vid vjerovanja, koji je usađen duboko u naše društvo.

To mogu uraditi jedino preko nekog slabašnog, tijelom i dušom, i koji je itekako labilan kao ličnost, ali i neiskvarenog, čednog i čistog, poput tek rođenog djeteta. Takvo čeljade ili tek rođena beba od par samo mjeseci  je moglo biti samo neko dijete ili neiskvarena i nevina djevojka koja tek ulazi u dom ili kuću po prvi puta.

Da mlada ne bi unijela lošu energiju ili omogućila prodor zlih duhova u neki dom, nju prenosi mladoženja preko praga, odmah po ulasku u kuću što ste već viđali jako veliki broj puta, kako bi spriječio bilo kakvo mješanje zlih sila u njegov dom.Vjenčanje ili sklapanje braka je ujedno svečani čin i obred, gdje žena i muškarac postaju supružnici, odmah po izlasku iz Opštine ili matičara: suprug i supruga (kolokvijalno: muž i žena) te pred zakonom uživaju prava kao bračni par. Nakon sklapanja braka obično slijedi slavlje – vjenčanje ili svadba.

Prije vjenčanja obično su zaruke. Kod nas su to malo veće proslave koje se znaju odužiti i na par dana. U brojnim kulturama, vjenčanja nisu ograničena samo na kratku svečanost nego se odvijaju u dužem periodu.

Preporučujemo
Loading..