Gavrilo Princip, rođen 25. srpnja 1894. u selu Obljaju blizu Bosanskog Grahova, potječe iz siromašne obitelji s devetoro djece. Njegovi roditelji, Marija i Petar Princip, živjeli su teško i morali su dati trećinu svojih poljoprivrednih prihoda zemljoposjedniku. Petar je dodatno zarađivao prevozeći putnike i poštu između Bosne i Dalmacije. Gavrilo je sa samo 13 godina otišao u Sarajevo radi školovanja te povremeno studirao u Tuzli.Podršku je imao od starijeg brata Jovana, koji je živio u Sarajevu. Gavrilov nećak Slobodan Princip kasnije je također postao partizan i narodni heroj.

Gavrilo se pridružio Mladoj Bosni 1911. godine, skupini mladih entuzijasta i studenata koji su sanjali o oslobađanju Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske i stvaranju jugoslavenske države.Princip se sve više posvećivao ideologiji i izgubio interes za školovanje. Godine 1912., nakon organiziranja demonstracija protiv austro-ugarske vlasti, izbačen je iz škole. Otišao je pješice u Beograd, gdje se povezao s nacionalistima i izrazio želju da se pridruži gerilskim jedinicama u Makedoniji. No, odbijen je zbog svog zdravlja.Nakon povratka u Sarajevo, Gavrilo je živio s bratom Jovom i posvetio se svakodnevnim aktivnostima poput sječe drva. Ovaj period označava njegovu pripremu za sudbonosni događaj koji će ga učiniti poznatim u povijesti.

Sofia Hotek, rođena 1. ožujka 1868. u Stuttgartu, bila je članica boemske aristokracije. Udala se za Franza Ferdinanda 1. srpnja 1900. i imala troje djece. Njihova veza prvotno je bila skrivena, no kasnije su se vjenčali u Reichstadtu. Njihova obitelj ima mnogo potomaka diljem svijeta.Gavrilo Princip će ostati upamćen kao atentator koji je 1914. ubio Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie, čime je izazvao početak Prvog svjetskog rata, jednog od najznačajnijih događaja u povijesti 20. stoljeća.