Savjeti

Zaštitite se od UDARA GROMA na vrijeme – jedna stvar je posebno opasna, NIKO ne obraća pažnju na to!

Ovu su godinu sigurno obilježile nesreće širom svijeta, tako da smo na samom početku godine imali požare u Australiji, pa je bilo potresa, poplava i, naravno, ne bismo trebali izostaviti koronavirus, koji je još uvijek aktivan i, iskreno, nije na vidiku kraj.

Koliko god smo se veselili ljetu, izgleda sada da ga nema jer su ga obilježile stalne promjene vremena, pa je često bilo slučajeva grmljavinske oluje, jakog vjetra i jakih kiša.

Ono čega bismo se trebali bojati su prognoze znanstvenika koji su najavili da će u budućnosti biti još više takvih oluja i vremenskih promjena. Ali, kada su u pitanju grmljavinske oluje jeste li znali da postoje neke stvari koje ne bismo trebali raditi za vrijeme grmljavinske oluje.

Istina, o tome imamo puno nekih babskih običaja, ali mlađe generacije sigurno zanemaruju ove savjete i upozorenja starijih generacija. Oduvijek je važilo pravilo da kada je grmljavina, treba ostati u kući i nikad ne izlaziti vani, a jedna greška koju gotovo svi radimo jest da se svi sakrijemo pod drvetom, a statistika pokazuje da munje obično udaraju u drvo. Ako se nemate kamo sakriti, preporučljivo je čučnuti, ali ne ležati ni  slučajno, jer suština je dodirnuti tlo što je manje moguće.

Osim toga, vrlo je bitno znati da sve treba isključiti što je na struju i da se za vrijeme oluje držite podalje od električnih uređaja, a mobitel i nakit ostavite po strani, jer su to stvari koje privlače udare munje. Jeste li imali situaciju gdje je munja udarila negdje u vašoj blizini ili vas je jednom pogodila munja i preživjeli ste i tome možete biti svjedoci?

Pišite nam…